Blogg

Lennart: - Så länge som känslor finns, så finns det arbete att göra! 

2016-10-29

Hej mina vänner! 

Ikväll är det premiär i Sjuan för Skilsmässohotellet. Ett program där par får hjälp att separera - såväl ekonomiskt som emotionellt. Jag har i dagens blogg med Lennart som är Relationscoach i programmet. Över hälften skiljer sig och man kan undra varför den summan är så hög. Vad bör man tänka på? Ja det finns många frågor och Lennart ska hjälpa oss att reda ut en del svar. Jag skriver en blogg som mest handlar om relationer till olika saker så får väl kalla dagens inlägg för relationen i en skilsmässa. :)

Det finns många positiva hälsoeffekter med att vara gifta. Man brukar säga: ”Gift er –för kärleken och hälsans skull!” Kärlek är bra för hjärtat. Gifta män och kvinnor löper fem procent mindre risk att drabbas av hjärtsjukdom jämfört med singlar, visar en studie. Antagligen beror det på fördelarna med de psykiska och fysiska stöd en partner innebär. Men de blir också motsatt effekt vid en dålig och olycklig relation, det kan ha negativ inverkan på hjärtat. 

Enligt studier har det också visat sig att personer som är gifta drabbas inte lika ofta av magproblem. De löper mindre risk att drabbas av depression och mental ohälsa än singlar. Det beror troligtvis på det sociala stöd och nätverk som ett åktenskap oftast innebär och att ekonomin blir bättre med två i hushållet. 

När jag var i 4-5 års åldern tänkte jag som säkert många tjejer gör ” att när jag blir stor så ska jag gifta mig!” Jag tänkte då att min brudbukett ska bestå av min favoritblomma förgätmigej och liljekonvalj. Det minns jag. Och jag såg mig själv i en vit brudklänning.

När jag var började närma mig 20 år ändrade jag mitt tankesätt. Jag tänkte att jag inte ville gifta mig, att det räcker att vara förlovad. Och det har jag hållit. Det är mysigt att ha en ring på fingret, men man behöver inte gifta sig för det. Än idag, 53 år ung, tänker jag så. Att ha en ring på fingret är ändå att visa omgivningen att man är upptagen och tillhör någon. Sedan blir man varm när man ser ringen och tänker på personen man är förlovad med. 

Jag har och är fortfarande ensam ägare på ett hus och har fått höra, inte minst från en advokat, att ”gift dig inte!” Av ekonomiska skäl om man sen skiljer sig. Jag har ansvar för tre vuxna barn också. Nu har jag inte träffat en prins som kommit ridande så det har inte varit något problem. Det finns något som heter äktenskapsförord också. 

I ett förhållande vare sig man är sambo, särbo, förlovade eller gifta så tycker jag att det viktigaste är att vara snälla och omtänksamma mot varandra. Vara generösa! Att man vill göra varandra lyckliga och finns där när den andre behöver stöd. Kommunikation är A och O. Liksom att fokusera på sin partners positiva sidor.

Man ska inte ta varandra för givet och båda behöver visa uppskattning. Kärleken ökar om man känner sig speciell och bekräftad. Samhörigheten ökar. Att dela på hemmasysslorna är också viktigt, man hjälps åt att stärka teamkänslan. Och såklart mycket fysisk kontakt och då tänker jag inte bara på sex. Jag brukar tänka att ”dagen avgör kvällen”. Ett förhållande jobbar man med sju dagar i veckan. Och man ska vilja göra det! Hitta på små saker under dagen för att göra sin partner glad. Ett gulligt sms har alla tid med! 

Åter till Lennart Matikainen. Han är född i Sverige, men har en bakgrund med finsk familj. Han satsade tidigt på idrott och hade mycket prestation i sig –vinnarskalle då släkten består av idrottare! Han tävlade på hög nivå inom boxning och bodybuilding ch blev även Riksmästare i innebandy. 

Lennart fick barn tidigt och levde 10 år med dotterns mamma. Dottern är född -85. När dom separerade -91 insåg han att det var dags att ta tag i insidan. Sedan dess har hans värv utvecklats och arbete med människor blev en stor del av hans liv. Ett liv som han älskar! 

Han har varit gift och haft långa relationer. I dagsläget är han särbo och blev morfar i somras till lilla William. Lennart har inga djur nu, men alltid haft katter som är hans älsklingsdjur. Till yrke är han Relationscoach, föreläsare och författare. 

Han har varit förlovad 3 gånger (första gången i gymnasiet) och gift en gång. Anledningen att dom skilde sig efter några år var att dom ärligt var klara med varandra och dom skildes som vänner. Ja detta var lite kort om Lennart.

- Ikväll börjar Skilsmässohotellet på tv. Är det något som du tycker skulle ha gjorts annorlunda på inspelningen? Tycker du att du fick tillräcklig med plats i programmet?

- Jag tycker vi gjorde programmet bra och jag fick all plats som behövdes, ca 50% av tiden med konkret arbete med paren. Vi lär oss alltid och OM fler säsonger blir finns små ting att göra bättre, t ex ta en omgång med paren innan sändning för ännu tryggare möte framför kamera (även om det blev bra nu).

- Var det svårt att vara objektiv till paren i programmet? undrar jag.

- Inga problem alls då jag alltid ser båda som lika och vad som händer emellan dem.

- Över hälften skiljer sig. Varför är siffran så hög? frågar jag vidare.

- Det är nog för lätt att skiljas idag och för många anstränger sig för lite för att utveckla och ta ansvar i relationen. Man bygger mer på det runt omkring än själva relationen. Det skulle behövas mer kunskap om HUR man utvecklar och ger tid löpande. Vi lever i ett samhälle där det blivit mer stress och mindre närvaro.

- Hur mycket ska man då kämpa innan man skiljer sig?

- Man ska kämpa och veta att man gjort 100% och ta hjälp i det man inte klarar själv. Så länge som känslor finns så finns det arbete att göra. Om konflikter finns så är det viktigt att reda ut dem och ärligt gå till botten för att möta om kärlek finns kvar. En relation är aldrig klar förrän båda nått botten i sina känslor och när en neutral känsla finns kvar, svarar Lennart.

- Har läst att kvinnan ofta tar initiativ till att vilja skilja sig. Varför är det så och stämmer det?

- Ja oftare är det kvinnan som tar initiativ då hon står mer för det viktiga; känslor och kommunikation. Mannen har för mkt det yttre i sig i historiska präglingar. Men de yngre vet mer att vårda känslor ihop, än de äldre.

Lennart berättar vidare att genom att ta ansvar och att båda kommunicerar sig igenom problemen kan man undvika konflikter vid en bodelning. Båda måste ta fullt ansvar och GE det man själv vill HA. Om detta inte funkar ska man ta in hjälp både juridiskt och relationsmässigt. 

Bästa rådet till sina barn vid sambo eller giftermål är att de ska tänka att de är unika och aldrig har med de vuxnas konflikter att göra. Ramar och kramar! Att skriva avtal om allt juridiskt och ägodelar samt skapa värdegrunder ihop bör man tänka på tycker Lennart. Att verkligen lära känna varandra och i förväg göra upp hur man behandlar varandra och hur man tar hand om olikheter, konflikter och det som kan förstöra. 

Jag blir lite nyfiken och frågar:

- Tycker du att gemensam ekonomi är bra eller dåligt i ett förhållande? Vad har du själv valt i dina förhållanden?

- Jag tycker att både egen och gemensam ekonomi är bäst – där man lägger in det som kostar gemensamt och har egen kassa för eget. Så har jag alltid gjort och funkar bra. Skriva avtal är viktigt så att förebyggande sker OM problem uppstår.

- Om en kvinna äger en bostad eller ett hus och ska bli sambo el gifta sig. Vad bör hon tänka på? Detta kan också gälla en man.

- Att faktiskt ta reda på vad som gäller och skriva avtal med en jurists hjälp! Full koll och förebygga allt!

- Är det bra att skiljas? Bör människor göra det? frågar jag.

- Ja när kärleken är över är det bra att gå vidare MEN verkligen göra rent i det gamla, med stöd utifrån om så behövs.

Lennart berättar att dom vanligaste relationsproblemen är brist på öppenhet, närvaro och levande kommunikation. Att fokus läggs på det utanför och brist på tid tillsammans. 

- Går alla igenom samma stadier efter en skilsmässa?

- Nej ser olika ut – men oftast är det en som tar beslut och den andra blir lite offer. Viktigt att båda får utrymme att prata ut och förstå.

- Jag har även läst att mannen vill fort in i ett nytt förhållande efter en separation medan kvinnan vill vänta. Stämmer det? 

- Ja mannen har oftare rädsla för ensamhet och kvinnan landar klart innan hon går vidare.

Det finns lyckliga skilsmässor men för sällan tycker Lennart. För att en skilsmässa ska vara lycklig krävs två medvetna människor. För att hålla kärleken vid liv ska man ge relationen tid varje vecka, prata och utveckla ihop, skapa bra avtal. Lennart säger att han själv gör så för att hålla kärleken levande. 

Jag frågar Lennart hur han gör för att må bra i livet.

- Genom meditation, träning, socialt umgänge, resa, upptäcka och att vara nyfiken.

Det är många skilsmässor när barnen är små så därför frågar jag:

- Hur undviker man skilsmässa? Under småbarnsåren?

- Har avtal, pratar med varandra och alltid ger varandra tid. Ser till att bestämma i förväg hur och vad som gäller. Tar upp problem direkt och vårdar varandra löpande.

- Vad är omtänksamhet för dig?

- Att ge det man själv vill ha och ge utrymme och inlyssnande. En bra fråga: Kan jag göra något för dig?

Mycket bra svar tycker jag. ”Kan jag göra något för dig?” Jag tycker också det är bra att kunna se vad den andre behöver utan att fråga. För mig är också omtänksamhet att höra av sig ofta och visa att man tänker på sin partner. 

- Lennart, kan du ge några bra tips som man kan göra för att få bra relationer till människor allmänt?

- Människor största behov är att bli sedda, hörda och bekräftade. Att vara närvarande och öppen samt ha ögonkontakt ger en positiv signal till andra och väcker deras nyfikenhet.

Kloka ord! Nu kommer jag till en fråga som jag skrivit om i ett tidigare blogginlägg. 

- Tror du att ett barns olika åldrar påverkar ens vuxna relationer på olika sätt?

- När barn växer så ska de bli mer självgående och det är ju en spegling mellan barn och vuxna. Inget är en slump utan en aktiv handling löpande, där de vuxna förstår att minnas sina egna år och minnas vad de själva behövde steg för steg OCH ge detta till sina barn. Barnen visar ju vad de vuxna gett dem och som speglar av sig själv kan man alltid utvecklas som vuxen tack vare barnen. 

- Tror du att ens föräldrar påverkar oss vilket val av partner vi dras till som vuxna?

- Ja fullt ut då ”barn inte gör som föräldrar säger utan som de GÖR!”

- Hur har din uppfostran varit till din dotter? Är det något som du har velat göra annorlunda?

- De första åren var jag ung och mindre mogen, men när jag började titta inåt så förstod jag att rätta till mina misstag. Jag erkände mina brister för min dotter och lyssnande på henne. Vi skapade samspel och när hon blev tonåring så vände hon sig oftare till mig med sina problem – ett kvitto på tillit som vi fortsatt att bygga.

- Hur har din uppväxt varit? Har den påverkat dig till relationer som vuxen?

- Jag är uppväxt i en kall familj där alkoholen styrde min mamma, samt pappa var ”krigsskadad” från finska vinterkriget. Jag frös i mina känslor och det gjorde mig rädd för t ex sorg som ung. Men när jag började jobba med mig själv insåg jag hur stora lärare mina föräldrar varit. Från att ha börjat med svartsjuka och kontroll i mina tidigare relationer, kunde jag vända det när jag jobbade igenom mina dåliga präglingar och upptäckte min egen längtan. Vi är inte våra föräldrar och så viktigt att frigöra sig från deras påverkan och hitta sin egen längtans lust.

Fantastiska och lärorika svar från Lennart. Ber honom slutligen att berätta sitt motto i livet. 

- Den gyllene regeln: Gör mot andra som du vill att de ska göra mot dig!

Jag kommer i alla fall att titta på Skilsmässohotellet ikväll på tv och tänka på alla fina svar han har delgett oss med. Tack fina Lennart! 

MÅNGA KRAMAR FRÅN ER SARA. 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)




Mata in koden inbäddad i bilden